Valsas- tai šokis be kurio neprasideda ar nesibaigia nė viena karališka puota. Turbūt dėl to jis yra įtrauktas į Europos karališkų rūmų paveldą. Tačiau šio šokio tyrinėtojai taip ir nesutaria, kur prasidėjo valso istorija. Vieni šaltiniai įvardija XVIII amžiaus Bavariją ir jos vietinius gyventojus, porose trypiančius šokį, vadinamą " Walzer". Kitur minimas net XII amžius ir tuo laikmečiu šoktas "Nachtanz" arba 1178 metais Paryžiuje pirmą kartą sušoktas " Volta". Tai, kad valsas kildinamas iš kelių mūsų žemyno šalių, tik įrodo, kaip europiečiams yra artimas šis šokis.
Valsas ne tik saugo gilias europietiško šokio tradicijas, bet ir suvienija poras šiuolaikinėms šokio interpretacijoms. Kiek greitesnė ir viena populiariausių valso versijų vadinama Vienos valsu ir yra neatsiejama nuo kasmetinio prabangaus Vienos pokylio, į Austriją sukviečiančio Europos aukštuomenės atstovus. Šiandien elegantiškas šokis pasklidęs po visą pasaulį ir yra šokamas Azijoje, Australijoje,Amerikoje. Pastarojoje yra propaguojamas net amerikietiško stiliaus valsas.
Šio šokio ritmą buvo pamėgę daugelis žymiausių pasaulio kompozitorių, tačiau ne visi jį pritaikė šokiams. F. Šopenas įspūdingomis natomis interpretavo šį šokį, skirtą vien koncertiniams pasirodymams., o J. Štrausas sukūrė nemažai valso interpretacijų, kurias galima sušokti tiesiog namuose. Valsą mėgo ir V. A. Mocartas, duoklę šiam šokiui atidavęs operoje " Don Giovanni". Klasikinį valso variantą sukūrė J. Haidnas, o M. Ravelio " La Valse", skirtas orkestrui, apskriejo viso pasaulio filharmonijų sales.
Valsas yra pramoginis šokis, šokamas pagal 3/4 muzikinį ritmą, su stipriu pirmuoju mušimu. Pagrindinis valso judesys: žingsnis- žingsnis- pristatyti. Kadangi valsas yra šokamas pagal muziką, kurios pagrindas - trys mušimai į taktą, jis ryškiai skiriasi nuo šokių, kurių pagrindas - lyginis mušimų skaičius į taktą. Reikia pastebėti, kad valso rimtas geriausiai pamėgdžioja supimąsi ant supynių, kuriame galima išskirti tris fazes :leidimąsi, kilimą ir aukščiausią tašką.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą